Cilt: 1 Sayı: 1, 1.12.2022

Yıl: 2022

Derlemeler

Araştırma Makalesi

2. NİĞDE İLİNDE SATIŞA SUNULAN ÇİĞ İNEK SÜTÜ VE PEYNİRLERİNDE BRUCELLA ABORTUS PREVALANSININ ARAŞTIRILMASI

Derleme

6. FOLİK ASİT VE HAYATIMIZDAKİ YERİ

Tezden Türetilmiş Makale

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Temel Tıp Bilimleri, Veteriner Hekimlik, Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Gerontoloji, Sağlık Turizmi, Sağlık Yönetimi  alanları başta olmak üzere sağlık bilimleri alanında güncel, bilimsel ve en yüksek klinik değere sahip özgün klinik ve deneysel araştırma makalesi, geleneksel derleme, olgu sunumu, sistematik derleme, meta-analiz çalışmaları ve editöre mektup türünde çalışmalar ile çok disiplinli alanlara ilişkin çalışmalar yayınlamayı ve sağlık bilimleri alanına evrensel ve bütüncül bir bakış açısı katmayı amaçlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Dergi açık erişimli, ücretsiz ve çevrimiçi yayıncılık yapmaktadır.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Temel Tıp Bilimleri, Veteriner Hekimlik, Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Gerontoloji, Sağlık Turizmi, Sağlık Yönetimi Temel Sağlık Hizmetleri alanları başta olmak üzere sağlık bilimleri alanındaki tüm bilimsel çalışmaların başvuruları kabul edilmektedir. Yayın dili Türkçe veya İngilizce'dir.

Yazım Kuralları:
* İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'nin Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanır.
*Yayınlanması istenen çalışma metni, daha önce başka yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere teslim edilmiş veya kabul edilmiş olmamalıdır.
* Çalışmalar Times New Roman ve 12 punto ile yazılması ve tüm metinde 1,15 satır aralığı verilmesi gerekmektedir.
*Sayfa, A4 olarak, sağ, sol, üst ve altta 2,5F cm boşluk bırakılarak düzenlenmelidir.
* Kullanılan kısaltmalar yazı içerisinde ilk geçtikleri yerde açık olarak belirtilmeli, parantez içerisinde kısaltmaları yer almalı ve özel kısaltmalar yapılmamalıdır.
* Yazılar her iki yana yaslı şeklinde yazılmalıdır. metin içinde paragraf başı girintisi verilmelidir.
*Ana başlığın sadece ilk harfleri büyük, koyu ve ortalanmış şekilde; Alt başlıklar ise ilk harfleri büyük, koyu ve sola dayalı şekilde yazılmalıdır.
*Şekil ve tablo gibi görsel öğeler, gerekli açıklamaları ile birlikte ve makalenin yazıldığı ana metin içindeki uygun yere yerleştirilmelidir.
* Tablo, şekil ve grafiklerin başlıkları üst kısımda bulunmalı, sola dayalı olarak kelimelerin ilk harfleri büyük, diğerleri küçük harfle başlamalıdır.
*Dergide yayınlanan yazılar için telif hakkı ödenmez. Bu nedenle başvuru sırasında telif hakkının dergiye bırakılacağı açıklanmalı ve dergi telif sözleşmesi mutlaka doldurulmalı ve tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
* Sözcük sayısı: Özgün Araştırma Makaleleri, Meta Analiz ve Sistematik Derleme, Derleme ve Olgu Sunumlarında  3000-6500 kelime ile sınırlandırılmalıdır. 
* Tüm yayın tiplerinde ÖZET; ilk sayfa, en fazla 250- 400 şekilde yazılmalıdır.
* ÖZET: Tek paragraf halinde çalışmanın amacını ve yöntemini ifade eden, en az 250, en çok 400 kelimeden oluşan özet bu bölüme yazılır.  Anahtar Kelimeler: En az üç, en fazla beş anahtar kelime yazılır. 

Kaynak Gösterimi
Çalışmada metin içi (APA) gösterim yapılmalıdır.
1. Tek yazar
Aslan’a (2015, 44) göre… (Aslan, 2015, 44).
2. İki yazar
Aslan ve Yıldız’a (2017, 55) göre… (Aslan ve Yıldız, 2017, 55).
3. Üç ve daha fazla yazar
Aslan ve diğerlerine (2019, 33) göre… (Aslan vd., 2019, 33).
4. Tüzel kişilik
T. C. Dış İşleri Bakanlığı’na (2021) göre… (T. C. Dış İşleri Bakanlığı, 2021).
Kaynakça Gösterimi
1. Tek yazarlı makale
Aslan, M. (2015). “Makalenin adı”, Dergi Adı, 5(4): 33-55.
Cilt veya sayı bilgilerinden birisi bulunmuyorsa: C: 5 ya da S: 4.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi ( The Journal of Istanbul Rumeli University
Health Sciences )
Cilt: X, Sayı: X, 20XX
2. İki ve daha fazla yazarlı makale
Aslan, M. & Yıldız, K. (2017). “Makalenin adı”, Dergi Adı, 5(4): 33-55.
3. Tek yazarlı kitap
Yıldız, B. (2020). Kitap adı, 3. bs. Çev. Adı Soyadı, İstanbul.
4. İki ve daha fazla yazarlı kitap
Soytürk, B. & Aslan, M. (2020). Kitap adı, 3. bs. Çev. Adı Soyadı, İstanbul.
5. Tek yazarlı kitap bölümü
Avşar, B. (2018). “Kitap bölümünün adı”, Der. Adı Soyadı, Kitap adı, 3. bs. Ankara.
6. İki ve daha fazla yazarlı kitap bölümü
Ertuğ, B. & Aslan, M. (2018). “Kitap bölümünün adı”, Der. Adı Soyadı, Kitap adı, 3.
bs. Ankara.
7. Tam metni yayınlanmış bildiri
Aslan, K. (2017). “Bildirinin adı”, Der. Adı Soyadı, Bildiri kitabının adı, Bursa.
İki, üç veya daha fazla yazarlı olan bildirilerde 6 numaralı örnek dikkate alınır.
8. Çevrimiçi sayfalar
a. Yazarı varsa:
Akpul, Ö. (2019). “Başlık adı”, url adresi, (erişim: GG.AA.YYYY).
b. Yazarı yoksa:
Milliyet. (2019). “Başlık adı”, url adresi, (erişim: GG.AA.YYYY).
Not: Kaynakta yayın tarihi bulunmuyorsa, erişim tarihinin yıl bilgisi verilir.
9. Tezler
Kalay, T. (2015). “Tezin adı”, İstanbul Rumeli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim
Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
Yukarıda belirtilmeyen durumlarda APA7 örnek alınmalıdır.




 * Bilimsel yazılar hızlı, tarafsız ve çift kör hakemlik ilkelerine uygun bir şekilde değerlendirme sürecinden geçerek yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verilmektedir. Gönderilen tüm makaleler editör kurulu ve hakemler tarafından değerlendirme prosedürü kullanılarak değerlendirilmektedir. Dergi yönergelerine uygun olarak gönderilen makaleler, onları hakemlere atayacak olan Baş Editör veya Yardımcı Editör tarafından incelenir. Dergi yönergelerine uymayan yazılar, bilimsel değerlendirme yapılmadan yazarlara iade edilir. Hakem değerlendirmesi süreci yayımlanacak makalelerin kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Gönderilen metinler kör hakemlik uygulamasına tabi tutulur. Hakemler, ilgili alandan seçilir ve Hakemlik Formu gönderilir. Hakemler, 5 iş günü içerisinde metni incelemeyi kabul veya ret eder.  Hakemliğin kabul edilmesi durumunda, 20 iş günü içerisinde değerlendirme gönderilir.

   * Yazar(lar) Metnin, Gereç ve Yöntemler bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında; etik kurul onayı, kurum izni ve bilgilendirilmiş olur bilgilerini belirtmelidir.

  *  Araştırma  yazıları ve olgu sunumlarında; Hastaların gizliliğini korumak yazarların sorumluluğundadır. Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin izin belgeleri eklenmeli ve yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında bildirilmelidir.

* Hakemler ve yazarlar ile ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen bir durum ile (insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi) karşılaşıldığında, bu durum ile karşılaşan kişi iddia ettiği aykırılığı jrhs@rumeli.edu.tr adresine elektronik posta yoluyla bildirilmesi gerekir.

Dergi çevrimiçi yayıncılık yapmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri dahil olmak üzere herhangi bir işlem için yazar(lardan) ücret talep edilmemektedir.